Què tal és l’aigua de la Riera de Rubí?

Hola companys!

L’Associació Hàbitat ens ha animat a fer inspeccions al nostre riu, la Riera de Rubí.

Sí, sí, som inspectors “oficials” de la qualitat de la Riera, i la idea és que hem de fer inspecció dos cops l’any per veure com va evolucionant la seva qualitat al llarg del temps. Aquest projecte de fer Inspeccions es diu Projecte Rius i es fa en molts rius de Catalunya per gent voluntària, ja sigui una escola o institut, una associació, un grup de veïns, etc.

Què és el que hem fet aquest primer trimestre?

Durant uns quants dies en eco-herois i eco-heroïnes vam baixar a la Riera de Rubí per investigar sobre com eren les seves aigües, si estaven molt contaminades…

Vam estar investigant durant uns quants dies si hi havia molta vegetació a la ribera, si feia olor, si hi havien deixalles i altres coses sobre el seu estat de conservació. Amb algunes d’aquestes observacions vam calcular l’index de qualitat del bosc de ribera i ens va sortir que és deficient. I és que l’entorn de la Riera està molt modificat artificialment i hi ha molt poca vegetació.

També vam calcular alguns paràmetres sobre la qualitat físico-química de les aigües. Vam calcular la temperatura de l’aigua que donava 17 graus i vam investigar que si la temperatura de l’aigua era molt baixa significava que hi havia més oxigen dissolt i menys dificultat respiratòria per els organismes. Això pintava bé.

També vam calcular el pH que ens donava 8 que significava que es tractava d’aigua alcalina (o bàsica).

Unes altres persones van calcular els nitrats que hi havien a l’aigua i els va donar un valor de 20mg/l que això volia dir que les aigües permetien el desenvolupament de la vida, però potser amb una mica de risc d’eutrofització.

El mateix grup de persones també van calcular la transparència de l’aigua que els donava 4, això volia dir que la transparència era bona, o sigui que es podia veure el fons, i així la llum solar penetra bé i podia ser aprofitada per les plantes que hi viuen.

Un altre grup de persones van calcular l’oxigen dissolt que els donava 4mg/l que volia dir que potser les poblacions de peixos, efímers i tricòpters començarien a veure afectades pel dèficit d’aquest element . Aquest mateix grup va calcular la saturació d’oxigen de la Riera que va sortir un 30% , una mica baix i això vol dir que en això la Riera està en males condicions.

La nostra conclusió és que les aigües de la Riera no semblen molt contaminades, però alguns indicadors no donen bons resultats, per exemple l’oxigenació de les aigües, perquè és més baixa del que hauria de ser. Sobre l’estat del bosc de ribera està clarament alterat, no hi ha gaire bosc, està molt urbanitzada, hi ha la carretera al costat, hi ha abocaments d’aigües de les indústries que en principi han d’estar ben depurades, hi ha deixalles pels marges….

Tot i que la Riera ja no està tan bruta com abans, encara continua sent un Riu degradat.

 

Escrit per  LUCIA SIERRA

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: